Nederlands

Lán Dì Press is een uitgeverij gespecialiseerd in het uitgeven van Acupunctuur boeken en richt zich volledig op de authentieke of klassieke acupunctuur, de CCM (Classical Chinese Medicine).

Tegenwoordig zijn er veel boeken over acupunctuur op de markt die gebaseerd zijn op de moderne acupunctuur, de Traditional Chinese Medicine (TCM). Daarnaast zijn er vele vertalingen van de klassieke teksten, zoals de Nei Jing, Nan Jing en Jia Yi Jing. Deze uitgaven zijn voor de praktiserende acupuncturist niet gebruiksvriendelijk. Lán Dì Press publiceert boeken die juist wel geschikt zijn voor dagelijks gebruik in de praktijk. Een van de boeken, Acupunctuur in 1 Dag, is speciaal geschreven voor mensen of patiënten die meer over acupunctuur willen weten.

De kracht van Lán Dì Press ligt in de kennis en diversiteit van haar team. De groep bestaat uit sinologen, medisch artsen en ervaren acupuncturisten. Hun gezamenlijk werk maakt het mogelijk om de kennis, beschreven in de klassieke teksten, toegankelijk te maken voor de dagelijkse acupunctuurpraktijk. Deze oudste vorm van acupunctuur staat bekend als stammen en takken of wu yun liu qi.

De diverse bekende Chinese klassieken zijn bestudeerd door het team. Deze authentieke kennis is geïntegreerd en gecombineerd met de meest moderne westerse medische kennis. De filosofische principes en wetten van de klassieke teksten blijken de heldere en analytische manier van moderne geneeskunde te ondersteunen en aan te vullen. De praktische toepassing van deze gecombineerde kennis is getoetst en beproeft door ervaren acupuncturisten.

De boeken die Lán Dì Press publiceert zijn gebaseerd op de klassieke teksten, geïntegreerd met de meest moderne medische westerse kennis en gebaseerd op jarenlange ervaring van acupuncturisten.

De beroemde en mythische gele keizer, Huang Di, zou 5000 jaar geleden leven. Zijn boek, de Nei Jing, wordt gezien als de basis van acupunctuurfilosofie en -principes. Degenen die bekend zijn met een vertaalde versie weten dat dit boek een spel is van vragen en antwoorden tussen de Gele Keizer en zijn 'hofartsen'.

Huang Di, de Gele Keizer, was de eerste persoon die alle kennis over acupunctuur verzamelde in een boek, de Nei Jing. De Nei Jing bestaat uit 2 delen, de Su Wen en Ling Shu, met elk 81 hoofstukken. De keizer Huang Di werd voorafgegaan door een minder bekende keizer, Fu Xi. De basisprincipes van de filosofie van de acupunctuur, in de huidige tijd toegepast door acupuncturisten, werd ontwikkeld door Fu Xi.

Fu Xi staat ook bekend als de Rode Keizer, hetgeen geen letterlijke vertaling is, zoals bij Huang Di, Gele Keizer. De kleur rood wordt gebruikt als een metafoor voor de fase vuur, de hemel en geel staat voor de fase aarde en de aarde waar we op leven. Binnen de oude Chinese filosofie staat rood voor vuur en vuur staat voor hemel, terwijl geel staat voor de aarde en de aarde staat voor de planeet.  Deze twee metaforen maken deel uit van het zogenaamde hemel-aarde-mens-concept. Dit concept beschrijft de creatie van het universum en al zijn componenten. De term mens behoort tot de kleur blauw binnen dit concept. Lán Dì is het Chinees voor Blauwe Keizer.